-

Digital Filateli

Mine albumark dekker som nevnt alle kjente graveringstyper, farger, papirtyper og vannmerkestillinger i henhold til Norgeskatalogen. Oi tenker nok mange, – her blir det mye hull å fylle og ikke minst mye vanskelig jobb. Ja det gjør det definitivt, men det er jo samtidig dette som gjør denne hobbyen så spennende.

Med rette hjelpemidler så går jo alt så mye lettere. Det finnes jo utallige bøker skrevet om norske frimerker. For å nevne noen bøker jeg mener er absolutt er et “must” for å komme i gang er følgende:

  • Norgeskatalogen
  • Håndbøker
  • Posthornnøkkel fra Finn Aune

Men bøker er jo ikke nok. En god lupe og pinsett er jo selvsagt filatelistens absolutte verktøy. Uten skikkelig lupe har en jo ikke sjans.  Men i disse digitale tider vil jeg si at en god scanner eller et digitalt microscope gjør minst like god jobb, om ikke mye bedre! Jeg har selv en enkel og grei flatbed scanner og et rimelig og greitt usb microscope. Et slikt microscope benytter jeg utrolig mye til typing av merker.

Til å finne vannmerker vil jeg fortsatt si at den gode gamle metoden er bedre fremfor digitale verktøy. Altså dyppe merket i SuperSafe er bedre enn å benytte seg av signoscope. Men, signoscope er i noen tilfelle mye bedre enn SuperSafe igjen. Så ja, her bør en investere i signoscope i tillegg! Selv benytter jeg Leuctturm sin Sherlock. Kan anbefales!

 

Men kan vi utnytte disse gode hjelpemidlene enda bedre enn bare å vise merket rett på skjermen? Absolutt! Hvem kan med hånden på hjerte si de har full kontroll ved å type feks Krone Oscar merkene (NK32-34) kun ved bruk av bøker og lupe? Her benytter jeg selvlagde sjablonger (noen kaller det også microfish) fra merker jeg er 100% sikre stemmer ut i fra håndbøkene. Scanner inn merkene og legger sjablong over merkene og finner derfor ut hvilke typer merkene er. Dette er veldig smart, og etter min mening slår svært sjelden feil ut! En av fordelene er også at en klarer å typesette merket selv om merket har mye stempelsverte over detaljer.

Nedenfor er en video laget av Kristian Solaas som viser hvordan dette gjøres. (Om video ikke starter, søk opp “Frimerkelosjen” på Facebook og be om medlemsskap der). Stor takk til Kristian her!

Så her er det egentlig bare å sette i gang. Kan være svært tidkrevende, men allikevel interessant og morsomt! Har samlet et lite knippe av sjablonger/mønsterfiler her som kan benyttes!

Programmet som benyttes i video over heter InkScape og er gratis program.
https://inkscape.org/en/

Lykke til!

 

Category: Nyhet